waarom koffie niet goed is tijdens deze warme/hete dagen

Tijdens deze warme zomerdagen heeft de yange energie zijn piek bereikt. Het Vuurelement laat zich van zijn beste kanten zien. De dagen zijn langer, de zon staat hoog en we bereiken de warmste temperaturen. Het toppunt van alle groei is bereikt.

Koffie hoort bij het element Vuur en heeft een verwarmend en uitdrogend effect, het geeft in het lichaam een hele warme, yange energie. Samen met de warmte die het lichaam nu al opslaat door het warme weer ontstaat er nog meer yange energie.

Koffie geeft door zijn bittere smaak een grotere galproductie wat een drainerend effect heeft. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd én het urineren. Koffie laxeert, ontgift en werkt als diureticum.

Drink je tijdens deze warme dagen toch (veel) koffie compenseer dit dan door 2 glazen water na iedere kop koffie te drinken.

Zelf ben ik ook een enorme genieter van dit zwarte goud. De dag beginnen met een bakje koffie is heerlijk wakker worden! Toch is het niet altijd goed voor je.

Koffie is vooral af te raden bij:

  • Autoimmuunaandoeningen en allergieën
  • Hoge bloeddruk
  • Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin (o.a. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, je voelt je warmer na 16.00 uur, droge huid, hitte in handen/voeten/op de borst, altijd heet hebben of rode wangen hebben, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen etc.)
  • Mensen met een Lever-Qi blokkade met opstijgend yang (o.a. hoofdpijn, nek/schouderklachten, menstruatieklachten, snel boos/geïrriteerd etc.)

Maar vind je koffie net zo lekker als ik, probeer het te laten bij 2 tot 3 kopjes en niet meer na 16.00 uur. Koffie heeft even tijd nodig om het lichaam weer te verlaten. Bij vrouwen duurt het zelfs nog iets langer dan bij mannen. Het effect van een kopje koffie is bij mannen na tweeënhalf uur tot maximaal vier uur uitgewerkt. Bij vrouwen houden de effecten langer aan, namelijk vier tot zes uur.

En kun je dan toch die lekkere kop cappuccino niet weerstaan, geniet er dan van!!