spijsvertering volgens de chinese voedingsleer

Je lichaam is als een auto: de auto heeft brandstof nodig in de vorm van benzine, je lichaam heeft brandstof nodig in de vorm van voedsel. Je spijsvertering is een energiezuinig systeem en gooit niets weg wat nog bruikbaar is. Alles wat nog maar enigszins gebruikt kan worden wordt ook echt gerecycled door je lichaam!

Spijsvertering als kookpot

Zie je spijsvertering als een kookpot boven een vuurtje. Hoe goed jouw spijsvertering het gaat doen ligt aan de inhoud van de kookpot én de hoeveelheid vuur ónder de kookpot.

Om te voorkomen dat je buikpijn krijgt eet je volgens de Chinese Voedingsleer warm en goed gekauwd want je spijsvertering begint al in je mond. Het eten wat niet goed wordt verteerd zorgt voor ‘Damp’ wat je een zwaar gevoel geeft en uiteindelijk buikpijn veroorzaakt. Damp is zwaar, plakkerig en geeft een opgeblazen gevoel.

Wat gaat er in de kookpot?

Het is belangrijk om warme (geen hete!) en neutrale voedingsmiddelen te eten. Te veel koud voedsel is als een paar flinke ijsklonten in een pan warme soep. Het vraagt extra energie om de soep weer aan de kook te brengen. Maar een teveel aan hete producten (sambal, koffie, kaneel, knoflook) zorgt voor uitputting van de vloeistoffen in je lichaam, het droogt uit of het kookt droog. Probeer je zoveel mogelijk te houden aan het voedsel van de seizoenen, dan zit je bijna altijd goed. Bv rode bieten en asperges in het voorjaar, aardbeien, wortelen en kropsla in de zomer, pompoen en venkel in de herfst en in de winter allerlei koolsoorten zoals boerenkool, rode kool en spruitjes.

De kookpot is het Aarde-element binnen de Chinese Geneeskunde en zit precies in het midden van de vijf elementen, exact daar waar de maag zich bevindt.  We noemen dit ook wel ‘De Zee van Eten&Drinken’. Alles wat je eet wordt door de maag gekneed totdat het klaar is om verder vervoerd te worden naar beneden door het spijsverteringsstelsel.

Omdat Aarde staat voor genieten is het belangrijk dat je langzaam eet, geniet en vooral gezellig eet.

Voeding als medicijn

Koude voeten, weinig weerstand of vaak moe? Voeding kan een enorm verschil hierin maken. Bij de winterdag ijs met aardbeien eten vraagt om een extra hoog vuur en dus meer energie om je spijsvertering op gang te houden. De vraag naar dat extra vuurtje maakt je uiteindelijk meer moe, het vuurtje komt niet meer aan het eind van je ledematen en vermindert je weerstand. Ergens moet die energie vandaan komen en kun je maar beter zorgen voor een goede spijsvertering.

De maag heeft zijn energiepiek ‘s ochtends tussen 07.00 en 09.00 uur. Daarom is het belangrijk om dán voor die warme maaltijd te kiezen, je buik zal er blij mee zijn! Wees creatief met omeletjes, havermoutpap, soep en pannenkoekjes. Internet staat vol heerlijke recepten.

Wat heb je nodig?

Goede voeding én op temperatuur, een goed vuurtje en tijd om te eten.

Een hele belangrijke tip: ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar.

Eet smakelijk!