lente

De lente komt eraan! In het voorjaar komt alles weer tot leven wat in de winter dor en droog was, bomen en planten krijgen weer knoppen, de bollen worden zichtbaar door het heldere groen wat nu boven de grond uit piept. De vogels zijn duidelijk hoorbaar en hebben er zin in. De ochtendlucht voel fris en vitaal aan, probeer maar eens een diepe inademing en je dag begint met een frisse start.

Hout

Vanuit de Chinese filosofie staat het Hout-element voor de lente en de bijbehorende meridianen zijn Lever en Galblaas. De smaak van het Hout-element is zuur want alles moet nog tot bloei en groei komen.

Volgens de Chinese Geneeskunde heeft de Lever een heel andere betekenis dan in de Westerse geneeskunde. Lever staat hier voor het soepel laten stromen van energie (Qi) door het hele lichaam waarbij het zorgt voor alle processen in het lichaam. Wanneer de Qi van de Lever niet soepel stroomt kun je denken aan een opgeblazen gevoel, pijnlijke menstruatie of een depressief gevoel. Vaak geeft deze stagnerende Qi een vol gevoel, pijn en ongemak in buik, borst en hoofd.

Lever-Galblaas

De Lever als Yin-orgaan kun je zien als de generaal in het lichaam die de strategie bepaalt en creatief kan zijn met hoe en wat er moet gebeuren waarbij de Galblaas als het Yange maatje (kun je zien als het broertje van de Lever) helpt om de beslissingen uit te voeren en je daadkracht geeft.

Lever Bloed

Het Bloed dat door de Lever wordt opgeslagen is verantwoordelijk voor het voeden van de ogen, spieren en pezen. Wanneer de Lever zijn werk niet goed kan doen krijg je klachten als spierkrampen, doof gevoel in ledematen, duizeligheid en droge ogen.

Menstruatieklachten

Omdat de Lever verantwoordelijk is voor het opslaan en verspreiden van Bloed heeft het dus een grote invloed op het verloop van menstruatie bij vrouwen. Wanneer Lever gaat stagneren uit zich dat vaak in een pijnlijke menstruatie, grote bloedstolsels, onregelmatige cyclus en PMS-klachten.

Helder besluit

De Lever regelt dus de vrije stroom van energie voor emoties, heldere beslissingen, soepelheid en flexibiliteit van het mentale en fysieke lichaam.

Met een gezonde Lever is je oordeel en besluit helder en doordacht en ga je vol goede moed aan de slag met de plannen die gemaakt zijn, wil je ontdekken, op pad gaan en op zoek naar iets nieuws. Je voelt je positief, bent behulpzaam naar anderen toe en vriendelijk.