slapeloosheid/insomnia

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, niet kunnen slapen en iedereen vindt het vervelend. De een heeft er last van omdat hij/zij veel stress ervaart, bij de ander zijn de klachten langdurig en is er sprake van slapeloosheid.

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Stress is de grootste veroorzaker van slecht slapen. Wanneer iemand door stress slecht gaat slapen en gaat piekeren is het belangrijk om ook de oorzaak van het piekeren en dus de stress aan te pakken. Zijn er problemen in de relatie of op het werk of zit je net in een stressvolle periode?

Ook de menopauze kan zorgen voor slaapproblemen evenals te veel beeldschermgebruik vlak voor het slapen gaan, te veel koffie en/of alcoholgebruik.

Slaapproblemen kunnen goed behandeld worden middels acupunctuur

Natuurlijk kun je bij de huisarts een pilletje halen om zo gemakkelijker te kunnen inslapen en/of doorslapen maar deze hebben ook de nodige bijwerkingen, zijn vaak verslavend en uiteindelijk maken ze het slaapprobleem alleen maar erger.

Vanuit de Chinese Geneeskunde zien we slaapproblemen als een verstoring van onze twee energieën, Yin en Yang. De dag begint met Yang (wakker worden) en eindigt met Yin (slapen.

Een goede balans tussen Yin en Yang zorgt voor een goed dagritme en sta je ’s ochtends fris en fruitig op en val je aan het eind van de dag gemakkelijk in slaap.

Wanneer dit dagritme is verstoord kan acupunctuur helpen deze balans weer te herstellen.

Tips om sneller in slaap te vallen

Naast acupunctuur kunnen de volgende tips helpen om sneller in slaap te vallen:

  • Leg smartphone of laptop minimaal een uur voor het slapen gaan weg
  • Drink geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken aan het eind van de dag, en liefst niet meer na vier uur
  • lees een boek om de dag af te sluiten of luister naar rustige muziek of doe een geleide meditatie om rustiger te worden
  • Sport niet te laat op de avond want dat maakt je juist actief (Yang op een Yin-moment)

 

Afgelopen week heb ik een mevrouw behandeld voor insomnnia. Ze sliep al zes jaar heel erg slecht doordat ze van ieder geluid wakker werd, het vooral heel erg donker moest zijn en een snurkende man maakte het er niet beter op :-).

Eens in de twee weken kwam ze voor een acupunctuurbehandeling en na de eerste behandeling kon ze al melden dat ze dieper sliep. Uiteindelijk heeft ze drie behandelingen gehad en hebben we afgelopen donderdag afscheid van elkaar genomen omdat ze zo goed sliep dat ze zelfs niet wakker werd van haar zoon, die door de warmte van de laatste dagen op de bank ging slapen.