tips om je weerstand te verhogen

Het kan je inmiddels niet ontgaan zijn dat de herfst het land is binnengevallen! Het gesnif en gesnuif is begonnen en nu tijdens coronatijd is dat al helemaal niet fijn. Bij de eerste snotneus mag je in de rij gaan staan in de coronastraat 😉

Maar dat is natuurlijk niet het enige: je energie raakt op, je voelt je niet fit en hebt het gevoel dat je langzaam leegloopt.

Gelukkig heb ik wat tips voor je die je meer weerstand kunnen geven in de herfst.

1 – Bescherm je hoofd en nek

Je hoofd en nek zijn volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine) zeer gevoelig voor wind en koude en dan vooral in de herfst en winter. Wind met koude dringt je systeem binnen en zorgt ervoor dat het je weerstand aanvalt. Een stevige verkoudheid of zelfs griep als gevolg. Daarom is het belangrijk dat je je hoofd en nek lekker inpakt met een shawl of trek je kraag goed omhoog.

2 – Niet koud en niet rauw

In de TCM is koud en rauw sowieso al een not done, maar in de herfst al helemaal niet! Koud en rauw verzwakken het Aarde-element. Het Aarde-element is eigenlijk het stoofpotje van je systeem, de CV van je lichaam. In het koudere deel van het jaar is het dan ook heel logisch om dit lekker warm te houden. Dus geen salades en koud drinken maar een lekker warm soepje, suddergerechten en stoofschotels! Laat de winter maar komen!!

3 – Stop met denken en piekeren

Denken en piekeren verzwakken ernstig het Aarde-element. Als je meer weerstand wilt dan zal je toch echt die bovenkamer rust moeten gunnen. Neem iedere dag een kwartiertje piekerpauze, bv van 16.00 tot 16.15 uur. In dat kwartiertje mag volop gepiekerd worden maar dan ook alleen tijdens dat kwartiertje. Gezellig piekeren met een kopje thee of tijdens een lekkere herfstwandeling. Zo maak je het piekeren ook nog een beetje leuk. Gedurende de rest van de dag wordt elk piekermomentje doorgeschoven naar 16.00 uur J.

4 – Eet af en toe iets pittigs

De herfst wordt beheerst door het Metaal-element en om het Metaal-element goed te laten stromen is het heel verstandig om veel (warm) te eten en te drinken. Het is goed om af en toe iets scherps te eten zoals hete pepers, prei, ui, knoflook, chili, witte peper, gember, mierikswortel of sambal. Metaal houdt van lekker scherp!

5 – Luister naar je lichaam en de natuur

Het wordt steeds vroeger donker, pas jezelf hierop aan. Lekker vroeg naar bed, minder schermtijd, slaap wat meer en doe rustiger aan. Neem een voorbeeld aan de dierenwereld, zij vertrouwen helemaal op wat ze voelen en nodig hebben.

6 – Toch een verkoudheid te pakken?

Was je weerstand toch te laag en voel je de eerste verschijnselen van verkoudheid en griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee en bouillon. En bovenal: NEEM RUST!!

Wanneer je nu niet de rust neemt die je lichaam nodig heeft zal je het later veel erger voor de kiezen krijgen. Misschien wel in een totaal andere vorm, maar het gebeurt. Het is niet erg om soms verkouden te zijn of griep te hebben. Het geeft je lichaam een boost en een herinnering dat het mag opruimen en je immuunsysteem een zetje mag geven. Het dwingt je op deze manier om rust te nemen en bij te tanken omdat dat blijkbaar nodig was J.

7 – Moxa

Met dagelijks moxa (ofwel bijvoetkruid in sigaarvorm) op de acupunctuurpunten ST36 en Ren4 verwarm je je verteringssysteem. Moxa helpt om Damp/Slijm op te lossen. Het is gebleken dat Covid-patiënten veel last hebben van Slijm in de longen waardoor ze het erg benauwd krijgen. Vanuit de Chinese geneeskunde is Covid-19 een invasie van Damp-Koude-Toxic.

8 – Aanraders om je immuunsysteem te versterken + dampklarend (in het licht van Covid-19)

Maak eens wat vaker gebruik van honing met geraspte knoflook. Chinees gezien klaart knoflook KoudeDamp. Westers gezien heeft knoflook een antibacteriële werking maar is er nog onvoldoende onderzoek geweest naar de antivirale werking.

Lang getrokken kippensoep doet het al jarenlang goed en werd vroeger al gebruikt in grootmoederstijd om weer aan te sterken na een ziekbed.

9 – And last but not least

Acupunctuur is heel goed preventief inzetbaar! Het verhoogt je weerstand met de ingrediënten van jouw eigen lichaam. Acupunctuur zorgt voor beweging want stilstaande Qi (levensenergie) geeft een modderpoel wat uiteindelijk klachten gaat geven, fysiek of mentaal. In tijden van corona kun je beter goed voor jezelf zorgen voor het te laat is. Het blussen van ‘brandjes’ neemt veel meer tijd om te herstellen.

Bonustip

Een super drankje wat je kunt inzetten om de energie van Metaal te versterken is gemberthee. Gebruik het om die vervelende verkoudheid te verdrijven maar ook zeer zeker preventief!

In een mum van tijd heb je het zelf gemaakt:

Neem op 1 kopje water (200 ml) een stukje gember van ongeveer 1 cm dikte. Snijd de gember in plakjes, heet water erop, even laten trekken en genieten maar!

Wanneer naar de huisarts?

Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de reguliere informatie over het nieuwe corona virus door WHO en het RIVM. Wanneer je luchtwegklachten hebt en koorts boven 38 graden Celsius moet je contact opnemen met de huisarts.

Een afspraak maken voor een behandeling mag en kan altijd. Ik ben bereikbaar via telefoon, Whatsapp of via mijn website.

Tel. 06-22 30 55 26 of het formulier op mijn website www.feelgoodpraktijk.nl.