overgangsklachten

Voel jij regelmatig een warmte opstijgen vanuit je buik of zelfs vanuit je tenen richting hoofd? Het zweet breekt je aan alle kanten uit. Juist op de momenten waarop het net niet uitkomt! Tijdens je presentatie, in een vergadering, tijdens een pleidooi die je zo goed had voorbereid, tijdens een gezellig etentje.

Zweetpareltjes lopen langzaam over je voorhoofd, belanden op je bovenlip en langzaam verandert je hoofd in een enorme boei, je hoort het gonzende en zoemende geluid en je weet: nee hè, weer een opvlieger!!

Sjaaltje af, vest uit, raam open en 5 minuten later: raam dicht, vest aan en sjaaltje weer om. Het is een dagelijks ritueel meerdere keren per dag en weet niet van ophouden.

De ene vrouw krijgt dagelijks wel dertig keer een opvlieger, de ander kan het bij vijf houden.

En dan hebben we het nog niet gehad over de stemmingswisselingen, slapeloosheid, depressiviteit en alle andere mentale en fysieke ongemakken.

Bij de huisarts krijgt het vaak het stickertje overbelasting, depressie of zelfs burn-out. En op de werkvloer is het vaak helemaal lastig om bespreekbaar te maken omdat het moeilijk uit te leggen is omdat het niet altijd bekend is hoe de klachten zich gaan manifesteren.

Je probeert alle ballen hoog te houden met vaak puberende kinderen, zorg voor ouders en/of schoonouders, en een job die ook veel van je vraagt.

Hormonen werken in deze periode niet zoals je gewend bent en weet zelf ook niet meer hoe je deze hormonen in goede banen kunt leiden. Het is een ware flipperkast van emoties en niet wetend wanneer dit fenomeen is uitgeraasd!

Maar weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan en dat acupunctuur je kan helpen om meer balans in je lijf te krijgen. Het helpt je om weer beter te kunnen slapen, stemmingswisselingen verminderen en minder opvliegers.

De overgang hoeft niet persé een drama te zijn maar kan uitgroeien tot een Second Spring, een toch veel mooiere benaming voor overgang? Chinese Geneeskunde heeft voor de overgang een veel mooiere naam waar je gelijk veel blijer van wordt: Second Spring!