herfst onderweg

Het is zaterdagochtend en ik ben onderweg naar Amersfoort. Ondanks het voornemen om heerlijk met de trein te gaan heb ik er nu voor gekozen om met de auto te gaan. Daar heb ik zeker geen moment spijt van gehad! Het is een prachtige rit met heel veel mooie plaatjes. De zon schijnt op de bomen met zijn prachtige herfstkleuren in rood, bruin, geel, groen en alles wat er tussenin zit aan kleuren. Ik geniet volop van de prachtige kleuren en de warme zon. Het is duidelijk herfst.

Ik kijk naar mijn handen die rustig op het stuur liggen, ze voelen droog aan. Ook lichamelijk is de herfst ingetreden.

Zo macrokosmos, zo microkosmos. De herfst is de periode van naar binnen gaan, zowel in huis als ook in jezelf. Tijd om het rustiger aan te gaan doen: los te laten wat overbodig is en oogsten wat we in de zomer hebben opgebouwd.

Herfst in de Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde staan Longen en Dikke Darm voor het metaal-element, het element voor de herfst. Voor de Longen geldt zuivere stoffen binnen halen (goede ademhaling) en voor de Dikke Darm uitscheiden wat niet meer nodig is.
Maar hoe blijf je tijdens de soms gure dagen van de herfst fit?
Zorg vooral dat je je nek beschermt door een sjaal te dragen. Koude en wind komen via de nek vaak binnen.
Zorg voor voldoende vocht: water, thee en/of een eigengemaakt soepje. Vooral warme dranken hebben de voorkeur.
Lijkt het erop dat je ondanks de goede verzorging toch nog verkouden of grieperig wordt: neem je rust! Je lijf vraagt erom.

Voeding in de herfst
In de herfst eet je vooral warm, dus niet meer rechtstreeks uit de koelkast. Wanneer je rechtstreeks uit de koelkast eet heeft je lichaam veel tijd en energie nodig om dit voedsel op te warmen. Deze energie kun je beter ergens anders voor gebruiken.

Verwarmende kruiden zijn bv gember, peper, knoflook, chili en kaneel.
Vooral stoofpotjes en warme soepen doen het goed. De seizoensgroenten zijn heel geschikt om te wokken of te roerbakken.
Vooral scherpe voedingsmiddelen bieden bescherming tegen de externe ziekmakers tijdens de gure dagen en de aanwezigheid van virussen en bacteriën.

Ook een zelfgemaakt kopje gemberthee doet het goed bij de eerste tekenen van een verkoudheid of gewoon preventief: rasp wat gemberwortel en voeg hierbij kokend water en eventueel honing om te zoeten.

Niet vergeten!
Ga af en toe eens een heerlijke boswandeling te maken en probeer volop te genieten van de prachtige kleuren!