EFT

EFT (emotional freedom technique)
Deze techniek zorgt voor het vrijmaken van emotionele lading zoals angst, schuld, verdriet, trauma e.d.
Een aparte inleiding voor een apart thema: EFT.

De filosofiemeester en de zenmeester
Een filosofiemeester zocht Japanse Zenmeester Nan-In (1868-1912) op en stelde hem vragen over Zen, over nirvana, over meditatie en wat niet al. De meester luisterde zwijgend naar die vragen, vragen en nog eens vragen en zei toen: 'U ziet er moe uit. U hebt een hele klim moeten maken om bij mij te komen en u bent van heel ver gekomen. Laat me u eerst eens een kopje thee aanbieden'. En de zenmeester ging thee zetten.
De professor wachtte. De vragen bleven komen. En terwijl de zenmeester thee zette en de waterketel zong en de geur van de thee zich begon te verspreiden, zei hij tegen de professor: 'Wacht! Niet zo haastig! Wie weet? Misschien krijgt u door het drinken van thee al een antwoord op uw vragen..... Of zelfs al eerder.
De professor wist niet meer hoe hij het had. Hij begon zich af te vragen of zijn hele reis niet zonde van tijd en moeite was geweest. 'Deze`man lijkt niet goed snik. Hoe kan mijn vraag over Zen nu door het drinken van thee beantwoord worden?'. Maar hij voelde zich ook wel moe en een kopje thee kon hij wel gebruiken voordat hij aan de afdaling van de berg begon.

De meester kwam met de ketel, schonk thee in de kop en hield niet meer op. De kop was vol en de thee stroomde over op het schoteltje maar hij ging door met inschenken. Toen was ook het schoteltje vol. Een druppel meer en de thee zou over de vloer stromen! De professor riep: 'Stop!`Wat doet u nou? Bent u niet goed snik? Ziet u niet dat de kop vol is en dat het schoteltje vol is?'.
En de zenmeester zei: 'Dat is nou precies de situatie waarin u verkeert. Uw hoofd is zo vol vragen dat, zelfs als ik u een antwoord geef, u toch niet de ruimte hebt om het in u op te nemen. Maar zo te zien bent u een intelligent mens. U hebt tenminste opgemerkt dat kop en schotel geen druppel thee meer konden bevatten dan ze nu doen. En weet u, sinds u in dit huis bent, zetten uw vragen hier de vloer en het hele huis blank. Dit kleine huisje stroomt helemaal vol met uw vragen! Ga terug, leeg uw kop en kom dan terug. Zorg eerst voor wat ruimte in uzelf!'.

Het doel van EFT is het oplossen van allerhande klachten door middel van het bekloppen van acupunctuurpunten. Je haalt de emotionele lading of spanning van beladen of gespannen emoties of herinneringen af, zodat je de lading, pijn, angst en dergelijke niet meer voelt. Het doet je niets meer na de behandeling en je kan het loslaten. EFT zorgt voor lichamelijke en emotionele ontspanning en geruststelling. EFT werkt opmerkelijk zacht, goed, snel, en het effect is over het algemeen blijvend. EFT is een methode om de verankering tussen stimulus en respons (de Pavlovreactie) weer los te maken.Je kan dus ongewenste negatieve automatismen oplossen door de verbinding van de stimulus, een trigger, (bijv. beeld of ervaring) en de respons, een negatief gevoel (feitelijk een herinnering), los te maken.

Voor wie wel en voor wie niet geschikt?
Normaal begripsvermogen en communicatievaardigheid. Zwakzinnigheid en ernstig autisme vormen een beperking.
Jezelf accepteren, probleem accepteren. Als jezelf accepteren een probleem is, kun je het probleem van zelfacceptatie of probleemacceptatie oplossen met EFT. Je probleem erkennen, benoemen en er even laten zijn.
Kunnen voelen. Willen voelen. Bereid zijn contact te maken met je probleem. Niet alleen een cognitief begrip van het probleem. Het is nodig om enig gevoelsmatig contact te maken met het probleem.
Hoewel huilen niet nodig is, is contact kunnen maken met je gevoelens een voorwaarde, en EFT is niet geschikt voor mensen die niet bereid zijn om met gevoelens om te gaan en niet willen voelen.

Samenvatting: kunnen en willen voelen, contact maken met gevoel.
Motivatie. Bereidheid om te doen wat nodig is. Bereidheid om met EFT te werken.
EFT is het minst geschikt voor mensen die zeer breed van stof zijn en (alleen maar) veel willen praten, en vinden dat ze alle verbanden moeten aangeven. Vaak kunnen deze mensen ook slecht aangeven wat nu hoofdzaken zijn en wat details. De EFT therapievorm werkt het best als je veel EFT doet, en relatief weinig praat. Dat vereist kernachtig aangeven: probleem (gevoel) + EFT => oplossing.