Shiatsu Zen-style

Shiatsu Zen-style is een verfijning van de traditionele shiatsu. Zen onderscheidt zich van andere stijlen van Shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de traditionele principes van de Oosterse Geneeskunde: yin en yang, de 5-elementenleer, het klassieke meridianenstelsel en de samenwerking tussen beide handen.

De oude Zen-meester Shizuto Masunaga  ontdekte dat er naast de traditionele meridianen ook meridianen zijn die corresponderen met de psyche van de mens. Door bijvoorbeeld ziekte, stress, trauma, etc. kunnen er blokkades in de energiestroom ontstaan, waardoor de levensenergie niet goed meer kan stromen. Hierdoor kunnen zowel psychische als lichamelijke klachten ontstaan. Doordat er druk wordt uitgeoefend op de meridianen worden er blokkades opgeheven en gaat de levensenergie weer stromen, het lichaam komt, zowel geestelijk als lichamelijk meer in evenwicht.

In de praktijk kenmerkt Shiatsu Zen-style zich door zijn speelsheid en creativiteit waarbij strekkingen en rotaties deel uit maken van de behandeling. Shiatsu is erop gericht om balans te brengen in het gehele energiepatroon van het lichaam.Shiatsu stimuleert het zelfgenezende vermogen in het lichaam die in ieder mens verborgen is. Zen-shiatsu behandelt niet alleen de drukpunten maar de hele energiebanen.

Behalve met vingertoppen en duimen worden tijdens een behandeling ook de handpalmen, ellebogen of onderarmen  en soms ook knieën of voeten gebruikt. Deze druk wordt uitgeoefend op de meridianen (energiekanalen) in het lichaam, welke verbonden zijn met de organen. Dit alles zonder kracht maar met aandacht en compassie.

Je lichaam weer leren voelen en herinneren wie je bent, eerder opmerken wat je wel wilt en wat je niet wilt, je eigen grenzen leren herkennen. Uiteindelijk levert dit rust op in deze hectische maatschappij. Dit is wat Zen-Shiatsu beoogt!

Zen-behandelingen worden gegeven op een zachte mat (futon) op de grond. De cliënt is volledig gekleed in makkelijk zittende kleding.