Veel mensen houden na het doormaken van een Corona-infectie nog een hele tijd klachten. Ook wanneer de infectie niet heeft geleid tot een ziekenhuisopname kunnen de naweeën van deze infectie langdurig zijn.

Herken je de klachten van: benauwdheid, weer af en toe koorts afgewisseld met rillingen en (spier)pijn, terugkeer van reuk- en smaakvermogen laten lang op zich wachten en de aanhoudende darmklachten (overgeven, diarree, misselijkheid), oor- en keelpijn en hoesten willen maar niet wijken.

Geplaatst in: Algemeen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, niet kunnen slapen en iedereen vindt het vervelend. De een heeft er last van omdat hij/zij veel stress ervaart, bij de ander zijn de klachten langdurig en is er sprake van slapeloosheid.

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Stress is de grootste veroorzaker van slecht slapen. Wanneer iemand door stress slecht gaat slapen en gaat piekeren is het belangrijk om ook de oorzaak van het piekeren en dus de stress aan te pakken. Zijn er problemen in de relatie of op het werk of zit je net in een stressvolle periode?

Geplaatst in: Algemeen

De lente komt eraan! In het voorjaar komt alles weer tot leven wat in de winter dor en droog was, bomen en planten krijgen weer knoppen, de bollen worden zichtbaar door het heldere groen wat nu boven de grond uit piept. De vogels zijn duidelijk hoorbaar en hebben er zin in. De ochtendlucht voel fris en vitaal aan, probeer maar eens een diepe inademing en je dag begint met een frisse start.

Hout

Vanuit de Chinese filosofie staat het Hout-element voor de lente en de bijbehorende meridianen zijn Lever en Galblaas. De smaak van het Hout-element is zuur want alles moet nog tot bloei en groei komen.

Geplaatst in: Algemeen

Wu wei (wat je uitspreekt als ‘woe wee’) is een taoïstisch concept en laat zich niet letterlijk vertalen maar wat zoveel betekent als ‘niet handelen of niet doen’. Wei Wu Wei is dan het ‘doen zonder te doen’. Het is een filosofie die stelt dat de beste manier om met een situatie om te gaan, is even helemaal niets te doen. Geen oplossing forceren maar er gewoon te laten zijn, moeiteloos en vanzelf.

Voor ons westerlingen voelt dat natuurlijk wel heel vreemd. We leven in een samenleving die ons voortdurend aanspoort om juist het tegenovergestelde te doen, veel doen en vol zijn met gevoelens en gedachtes. Niets doen is verspilling van tijd.

Geplaatst in: Algemeen

 Gert Holstege, neurowetenschapper bij het UMCG, heeft hersenonderzoek gedaan waarom het beter is om je sokken aan te houden tijdens seks.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen seks verschillend ervaren, maar wat wel overeenkwam was: zowel mannen als vrouwen vonden het gemakkelijker om een orgasme te hebben als ze hun sokken aanhielden.

Wat heeft dit dan met TCM te maken?

Geplaatst in: Algemeen

Waarom je hoofd en nek beschermen zodat je weerstand in tact blijft?

Fēng is het Chinese woord voor Wind en het is ook niet vreemd dat bijna alle Wind-punten aan de bovenzijde van het lichaam liggen.

Wind heeft volgens de Chinese Geneeskunde een aantal eigenschappen:

  • Het is een yang fenomeen en tast yin aan
  • Is snel, beweeglijk en veranderlijk
  • Tast het bovenste deel én het uitwendige deel van het lichaam aan

Geplaatst in: Algemeen

Het kan je inmiddels niet ontgaan zijn dat de herfst het land is binnengevallen! Het gesnif en gesnuif is begonnen en nu tijdens coronatijd is dat al helemaal niet fijn. Bij de eerste snotneus mag je in de rij gaan staan in de coronastraat ;-)

Maar dat is natuurlijk niet het enige: je energie raakt op, je voelt je niet fit en hebt het gevoel dat je langzaam leegloopt.

Gelukkig heb ik wat tips voor je die je meer weerstand kunnen geven in de herfst.

Geplaatst in: Algemeen

Komt er een tweede golf van Covid-19 of coronavirus?

Zorg dat jíj er niet bij bent!

De beste remedie om het coronavirus de baas te blijven is om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden.

Om het immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden is het verstandig om regelmatig een acupunctuurbehandeling te ondergaan zodat de vitale levensenergie (Qi) vrij en gemakkelijk door je lichaam kan stromen.

Geplaatst in: Algemeen

Het is zaterdagochtend en ik ben onderweg naar Amersfoort. Ondanks het voornemen om heerlijk met de trein te gaan heb ik er nu voor gekozen om met de auto te gaan. Daar heb ik zeker geen moment spijt van gehad! Het is een prachtige rit met heel veel mooie plaatjes. De zon schijnt op de bomen met zijn prachtige herfstkleuren in rood, bruin, geel, groen en alles wat er tussenin zit aan kleuren. Ik geniet volop van de prachtige kleuren en de warme zon. Het is duidelijk herfst.

Ik kijk naar mijn handen die rustig op het stuur liggen, ze voelen droog aan. Ook lichamelijk is de herfst ingetreden.

Geplaatst in: Algemeen

Het is stil op het pleintje, geen kinderstemmetjes en geen skateboarders meer. De vakantie is voorbij, net als voor de meesten van ons.

De tijd is voorbij dat de wekker 's ochtends stil blijft, rustig wakker kunnen worden met een kopje thee of koffie. Met z'n allen weer het leven in van de hectiek. Snel douchen, kinderen naar school, vervolgens zelf snel door naar je eigen job en dan, voordat je weer naar huis gaat even snel langs de supermarkt om voor het avondeten het nodige binnen te gaan halen. Jeetje, het lijkt wel of iedereen dezelfde volgorde heeft en om dezelfde tijd boodschappen gaat doen!

Geplaatst in: Algemeen