Do-In

Do-In is een oosterse bewegingsleer met als doel om door middel van oefeningen gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Je lichaam en geest worden krachtiger.

Do-In kan vrij vertaald worden met 'stroming van energie' en is gericht op het in balans brengen van Ki (= levensenergie) en het versterken van het fysieke middelpunt van je lichaam; je hara.
Het Japanse woord hara staat voor buik én persoonlijkheid. 

De nadruk bij de lichaamsoefeningen ligt dan ook op strekkingen van de meridianen, (drukpunt)massages en ademhalingsoefeningen.
De strekkingen verbeteren de energiecirculatie, de massages brengen balans in de energiestroom, de ademhaling ontspant het lichaam en brengt de geest tot rust.

Een ontspannen lichaam en rustige geest brengen eenheid, 'heel zijn'.
 

Met Do-In stimuleer je de natuurlijke manier van bewegen vanuit de buikkracht (Hara), die terug te vinden is in de oosterse vechtsporten en krijgskunsten.

Je ontdekt je eigen mogelijkheden door op een respectvolle manier je lichaam te bewegen en je lichaam écht te voelen. Je gaat ervaren wat je lichaam je vraagt of nodig heeft.

Als je daaraan gehoor geeft voel je je gewoonweg ´lekkerder in je vel´ en ben je energieker.

Praktisch gezien is Do-In een combinatie van sportiviteit, bewust bewegen en bewustwording. Het is een bewegingsgerichte vorm van yoga: activiteit (yang) en lichaamsbewustwording (yin) wisselen elkaar af.
Kenmerkend is de afwisseling tussen stil zijn en bewegen, concentratie en plezier, yin en yang. En het belangrijkste: Do-In is vooral leuk om te doen.

Do-In is geschikt voor iedereen die graag wil bewegen, meer energie wil hebben, lekkerder in zijn of haar vel wil zitten, de lichaamshouding wil verbeteren, meer geestelijke kracht wil opbouwen, herstellen van een blessure, of op een aangename en zachte manier met zijn of haar lichaam bezig wil zijn.

Bij Do-In gaat het er niet om hoe lenig je bent en/of je even 'goed' bent als die ander. Het gaat erom wat jij tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft.